Jak pakować kiszonkę?

Kategoria: Blog

kiszonka z kukurydzy

Kiszonka to bardzo powszechnie wykorzystywany przez rolników rodzaj pasz dla bydła. Jest nie tylko pożywna i lubiana przez zwierzęta, ale również bardzo tania – można ją przygotować samodzielnie ze skoszonej zielonki. Ważne jest przy tym jednak zachowanie odpowiednich zasad – błędy popełnione na etapie pakowania kiszonki będą prowadzić do nieprawidłowości w zachodzeniu procesu fermentacji i tym samym do zniszczenia surowca.

Jak powstaje kiszonka?

Kiszonka to rodzaj paszy objętościowej powstającej np. drobno posiekanej z zielonki, która została następnie poddana procesowi fermentacji. Do fermentacji dochodzi w wyniku aktywności mikroorganizmów, a konkretnie bakterii fermentacji mlekowej. Bakterie te rozkładają cukry zawarte w paszy, w zamian produkując duże ilości kwasu mlekowego, który obniża pH pokarmu i eliminuje wszystkie inne drobnoustroje, w tym bakterie gnilne. To sprawia, że kiszonka nie psuje się i przez bardzo długi czas zachowuje swoje właściwości odżywcze, przy okazji nabierając specyficznego smaku. Warunkiem do prawidłowego namnażania się bakterii fermentacji mlekowej i wzrostu stężenia kwasu mlekowego jest dobre ubicie kiszonki oraz odcięcie jej od dostępu do tlenu przy pomocy grubej folii.

Jak pakowana jest kiszonka?

Istnieje kilka metod pakowania kiszonki. Podstawową, preferowaną w wielu gospodarstwach jest kiszenie w pryzmach. Wymaga to umieszczenia przygotowanej zielonki na specjalnym podeście z betonu lub w silosie, ugniecenia jej i zamknięcia pod płachtą z grubej, nieuszkodzonej folii. Stosunkowo niedawno wprowadzono metodę kiszenia w specjalnych, zamykanych rękawach, które skuteczniej chronią kiszonkę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i całkowicie odcinają dostęp do powietrza. Najbardziej nowoczesną metodą jest przygotowanie kiszonek w belach. Wymaga to, co prawda wykorzystania specjalnych maszyn – pras oraz owijarek do beli – niemniej pozwala uzyskać bardzo wysoką jakość kiszonki w stosunkowo niewielkich porcjach, które może używać w dowolnej ilości, bez ryzyka zmarnowania pozostałej części paszy.